Kapusta sa radí medzi najstaršiu pestovanú zeleninu
Už starí Gréci a Rimania poznali spôsob jej uchovávania solením. Kvasená kapusta bola základnou potravinou našich starých mám a otcov. Počas zimy ich zásobovala potrebnými vitamínmi a umožnila im tak zvládnuť v zdraví toto chladné a ťažké obdobie.
Kyslá kapusta má úžasný vplyv na imunitu. Je bohatým zdrojom probiotík a vitamínov. Probiotiká v kvasenej kapuste pomáhajú udržať črevnú mikroflóru v dobrom stave a tým podporujú imunitu. Má antibiotické a protirakovinové účinky.
Kyslá kapusta obsahuje vysoké dávky vitamínu C, ale aj vitamín E, B a K. Z minerálnych látok najmä železo, fosfor, fluór, horčík a draslík. Obsahuje aj vlákninu. Výnimočnú ju však robí obsah laktobacilov, vďaka prirodzenému mliečnemu kvaseniu.
Výroba kvasenej kapusty je veľmi jednoduchá. Sprevádza ju prirodzený proces, nazývaný mliečne kvasenie. Mliečne kvasenie spúšťajú baktérie, ktoré vyrábajú kyselinu mliečnu, kyselinu octovú a etylalkohol. Je veľmi dôležité počas kvasenia dodržiavať určité základné podmienky.
- teplotu medzi 10-15 °C počas 4 až 5 týždňoch kvasenia
- anaeróbne prostredie, aby sa predišlo rozrastaniu nežiadúcej mikrofóry v kapust
- pri vyšších teplotách dochádza k nežiadúcemu maslovému kvaseniu
Teplota miestnosti, kde sa kvasí kapusta by nikdy nemala presiahnuť 20 stupňov!!!
U nás nájdete všetko potrebné vybavenie na výrobu vlastnej kvasenej kapusty
- súdky, rezačky, strúhadlá, lisovače, kamene, ťažítka…
- príďte si vybrať sudy na nakladanie kapusty, ponúkame rôzne veľkosti – 5l, 10l, 15l, 20l, 30l
Recept na kvasenú kapustu
Na našich predajniach ZÁHRADKÁR ® nájdete všetko, čo Vaša záhrada a domácnosť potrebuje. Poradíme a poskytneme Vám cenné informácie. Príďte si vybrať zo širokej ponuky príslušenstva na kvasenú kapustu. Tešíme sa na Vašu návštevu.
Aktuálna ponuka príslušenstva na kvasenú kapustu 👇